Navigacija

Objave

Feđa Štukan domaćin svečane ceremonije otvaranja 21. Sarajevo Film Festivala

S ciljem promocije bh. filmskih stvaralaca, ali i bh. kinematografije, Sarajevo Film Festival već tradicionalno ulogu voditelja svečane ceremonije otvaranja sa velikim zadovoljstvom dodjeljuje upravo uspješnim bh. glumcima, filmskim umjetnicima mlađe generacije.

Ove godine, ta čast pripala je bh. glumcu Feđi Štukanu, koji će u petak, 14. avgusta u Narodnom pozorištu Sarajevo voditi svečanu ceremoniju otvaranja 21. Sarajevo Film Festivala i najaviti početak devetodnevne smotre filma.

Feđa Štukan pripada uspješnoj generaciji studenata sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

U protekloj godini ostvario je ulogu u filmu SAVRŠEN DAN Fernanda Leona de Aranoa koji će sarajevska publika imati priliku da pogleda u okviru ovogodišnjeg programa Open Air. Film će pred oko 3.000 gledalaca, zajedno sa počasnim gostom Festivala Beniciom Del Torom, predstaviti upravo Feđa Štukan.

Štukan je ostvario niz uloga u filmovima, među kojima su U ZEMLJI KRVI I MEDA u režiji Angeline Joli, TEŠKO JE BITI FIN reditelja Srđana Vuletića, KINO LIKA Dalibora Matanića, ZGARIŠTE Amre Mehić, NEKE DRUGE PRIČE Ines Tanović, GORI VATRA Pjera Žalice za koji je 2004. godine nagrađen za najbolju ulogu na filmskom festivalu u Krakowu. Paralelno sa domaćom, Štukan gradi i svoju vrlo uspješnu internacionalnu karijeru i u teatru i na filmu. Bio je angažovan u predstavama u pozorištu 4S u Sofiji, u International Theater institute of the Mediterranean, kao i u Istarskom narodnom pozorištu, a ostvario je značajne uloge u filmovima strane produkcije među kojima su i CROSSING LINES u režiji Michaela Wenninga, AS IF IM NOT THERE Huanite Willson,  WARCHILD Christiana Wagnera, te u filmovima ovogodišnje produkcije SABINA K reditelja Cristobala Krusena za kojeg potpisuje i produkciju filma i CHILD 44 reditelja Daniela Espinoze.

Osim na filmu, ostvario je na desetine uloga u teatru, a u svojoj karijeri sarađivao je sa nekim od najuspješnijih reditelja u BiH u produkcijama Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo, Kamernog teatra 55, Internacionalnog teatarskog festival MESS, kao i u predstavama Akademije scenskih umjetnosti.
Samo neke od pozorišnih uloga koje je ostvario su i: MACHBETH, ROBERTO ZUCCO, TARTIF i FAMILIJA u režiji Dine Mustafića, VIŠNJIK i SAN LJETNE NOĆI Admira Glamočaka, PUSTOLOV PRED VRATIMA Aide Begić, TETOVIRANA RUŽA Violete Džoleve, CIRCUS INFERNO  Pjera Žalice, LEONCE I LENA Manfreda Webera...

U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić, te bh. glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru i Adnanu Haskoviću.

Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu