Navigacija

Objave

UNEP i Sarajevo Film Festival u partnerstvu za očuvanje životne sredine

UNEP i Sarajevo Film Festival, u partnerstvu sa čitavim nizom partnera za očuvanje životne sredine, ove godine su započeli značajnu saradnju u okviru koje će tokom trajanja ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala biti realizovana serija događaja fokusiranih na životnu sredinu, energetsku efikasnost i umjetnost.

Jedan festivalski dan biće posvećen upravo zaštiti životne sredine. Tačnije, Enviro Day / PriroDan na Sarajevo Film Festivalu biće obilježen 17. augusta i u okviru tog projekta biće realizovani različiti sadržaji.

Program će započeti u 11.00 sati promocijom šest „pametnih“ LED klupa, pribavljenih kroz donaciju Ambasade Kraljevine Švedske, koje će se postaviti na tri lokacije u Općini Centar Sarajevo (Trg Susan Sonntag, Trg Bosne i Hercegovine, Akademija likovnih umjetnosti – kod mosta 'Festina Lente'), u okviru kampanje za „ozelenjavanje“ Festivala. Solarne klupe predstavljaju inovativno rješenje koje omogućava napajanje smartphone uređaja, služi kao hotspot područje, a također pruža i uvid u detaljnu statistiku o temperaturi, kvaliteti i buci u zraku u okolini.

Bosna i Hercegovina će postavljanjem ovih klupa naći svoje mjesto među rijetkim zemljama u svijetu koje imaju ovakav uređaj usmjeren na promociju „pametnih“ tehnologija i mjera energetske efikasnosti.

Uporedo sa ovim projektima koji će se realizovati sa UNEP-om, Sarajevo Film Festival planira i dodatne aktivnosti sa istim ciljem.

Osim toga „ozelenjavanje“ Festivala odnosi se i na početak odvojenog prikupljanja otpada na festivalskim lokacijama, koje je UNEP inicirao i realizovao u saradnji sa KJKP „Rad“ d.o.o. Također, u saradnji sa KJKP Park već  protekle sedmice je započela akcija dodatnog uređenja zelenih javnih površina, koje se nalaze u blizini zvaničnih festivalskih lokacija. U okviru ove akcije započelo je „ozelenjavanje“ površine koja razdvaja Festivalski Trg i Narodno Pozorište. Više od 300 kvadratnih metara dobit će novi izgled.

Ovim akcijama Sarajevo Film Festival, UNEP i ostali partneri PriroDana žele dati primjer kako se i jednostavnim projektima može mijenjati lice grada i unaprijediti životna sredina.

Program PriroDana također uključuje i program u multiplexu Cinema City gdje će biti prikazan dokumentarni film u 12:00, o prirodnim bogatstvima Bosne i Hercegovine, rađen u produkciji UNEP-a.

Nakon projekcije filma biće održana panel diskusija, na kojoj će učešće uzeti  Martin Schieder (delegacija EU u BiH),  Tim Clancy (Eco – turistički ekspert / „Terra Dinarica“), Jan Dusik (UNEP), i Vladimir Perović, reditelj. Moderatorica panela biće novinarka Al Jazeera Balkans Dalija Hasanbegović.

UNEP u BiH nastoji biti pokretač promjena u oblasti zaštite okoliša i promotor njenih prirodnih vrijednosti. Saradnja sa Sarajevo Film Festivalom, kao vodećim kulturnim događajem u regionu, i serija događaja koje će zajednički realizovati tokom trajanja Festivala, organizuju se sa ciljem promocije bogatih prirodnih resursa cijelog regiona, te kako bi zajednički ohrabrili ekološki osviješten razvoj u interesu i ljudi i prirode.

Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu