Navigacija

Objave

Žiri za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2015. u kategoriji kratki film

Žiri za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2015. u kategoriji kratki film sačinjavaju:

LAURENT CROUZEIX
Jedan od izvršnih direktora Filmskog marketa i festivala kratkog filma Clermont-Ferrand (Francuska)

Laurent Crouzeix je jedan od izvršnih direktora Filmskog marketa i festivala kratkog filma Clermont-Ferrand, Francuska. Crouzeix je selektor međunarodnog takmičarskog programa i projekt menadžer online-platforme shortfilmdepot. Crouzeix je također koordinator Euro Connection koprodukcijskih susreta za kratki film pokrenutih 2009. godine u sklopu marketa kratkog filma u Clermont-Ferrandu.

Crouzeix takođe organizuje različite ciljane industrijske sastanke i implementira partnerske aktivnosti sa drugim filmskim festivalima i marketima. Redovni je učesnik profesionalnih skupova u oblasti filmske industrije u funkciji eksperta za područje Evrope i šire.


MARINA KOŽUL
selektorica i producentica Festivala 25 FPS (Hrvatska)

Marina Kožul selektorica je i producentica 25 FPS, Udruge za audiovizualna istraživanja iz Zagreba, čiji je najvažniji projekt Festival 25 FPS, međunarodni filmski festival posvećen eksperimentalnom, inovativnom i umjetničkom filmu i videu. Uz festivalsku produkciju udruga se također bavi izdavačkom djelatnošću te neformalnim obrazovanjem iz filmske i medijske umjetnosti. Marina Kožul je uređivala programe za festivale i art-kina u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, a promovira hrvatski eksperimentalni film, video i animaciju na evropskim i svjetskim filmskim i medijskim događajima. Od 2012. sarađuje s Međunarodnim filmskim festivalom u Rotterdamu kao savjetnica za kratkometražni film.


TOM SHOVAL
reditelj (Izrael)

Tom Shoval je rođen 1981. godine u Izraelu. Pohađao je Sam Spiegel školu kinematografije, gdje je diplomirao 2007. godine. Njegovi kratki filmovi GLADNO SRCE, TRAČAK NADE i POPIĆU SVOJE SUZE su višestruko nagrađivani na filmskim festivalima širom svijeta. Shovalov debitantski igrani film MLADOST je premijerno prikazan na Berlinale-u 2013. godine, a potom i na preko stotinu drugih filmskih festivala. Film je nagrađen New talent nagradom filmskog festivala u Taipeiu, a na Jerusalem film festivalu je osvojio tri glavne nagrade. Film MLADOST je nominovan i za izraelsku Ophir nagradu. Shovala je redatelj Alejandro Gonzales Iñárritu odabrao za učešće u Rolex mentori i puleni art inicijativi (Rolex Mentors and protégés Arts Initiative) u sklopu koje će mu tokom ove godine biti mentor. Shoval je koscenarista kratkog filma AYA koji je nominovan za nagradu Oscar Američke filmske akademije.


Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala