Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film

Žiri Takmičarskog programa za dokumentarni film 21. Sarajevo Film Festivala sačinjavaju:

BORO KONTIĆ
Direktor Media centra – Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Boro Kontić je dugogodišnji novinar. Počeo je na Radio Sarajevu, krajem sedamdesetih kao reporter i voditelj slušanih emisija i programa, a svoju je radijsku karijeru okončao kao urednik Drugog programa Radio Sarajeva i autor brojnih dokumentaraca za koje je dobio nagrade na svjetskim festivalima (Prix futura – Berlin, Prix Italia). Od 1995. vodi Media centar – Sarajevo, specijaliziran za edukaciju novinara, medijska istraživanja i digitalizaciju štampe uključujući dokumentarnu produkciju www.media.ba Producirao je brojne TV dokumentarce (KARNEVAL, ESMA, VJERNICI…) koji su prikazivani na najvećim festivalima. Sarajevo, IDFA – Amsterdam, Goeteberg, New York, Prague, Trieste, Zagreb, Input…

Autor je nekoliko dokumentaraca koji govore o ratnom novinarstvu i propagandi (GODINE KOJE SU POJELI LAVOVI), kontraverzama oko nobelovca Ive Andrića (BEZ NASLOVA), poslijeratnom Sarajevu (IZLOZBA)…prikazanim na brojnim festivalima u regiji.

Dobitnik je ugledne regionalne nagrade Jug Grizelj za istraživačko novinarstvo.


JULIANO RIBEIRO SALGADO
Reditelj/pisac (Francuska, Brazil)

Juliano Ribeiro Salgado je rođen 1974. u Parizu. Odrastao je u brazilskoj porodici u Francuskoj. Salgado je 1996. godine za francusko-njemački TV kanal Arte režirao svoj prvi dokumentarni film SUZANA o korištenju vojnih mina u Angoli, a zatim i više drugih kratkih i dokumentarnih filmova za francuske TV kuće snimanih u Etiopiji, Afganistanu i Brazilu. Svoj prvi dugometražni dokumentarac NAURU snimio je 2009. za Arte, a film je uvršten u program više međunarodnih filmskih festivala uključujući Hotdocs festival u Toronutu. Njegov posljednji dugometražni dokumentarac SO ZEMLJE koji je režirao zajedno sa Wimom Wendersom je osvojio više nagrada, uključujući specijalnu nagradu žirija programa Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu i nagradu publike na Filmskom festivalu u San Sebastianu. Film je također dobio nagradu César za najbolji dokumenatrni film i nominiran je za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film Američke filmske akademije za 2015.


ANKA SCHMID
Filmska autorica/video umjetnica (Švajcarska)

Anka Schmid je rođena u Zurichu u Švajcarskoj 1961. Schmid je u periodu od 1984. do 1990. studirala na Njemačkoj akademiji za film i televiziju (DFFB). Sebe opisuje kao osobu koja prelazi granice između umjetnosti i filma, a pored narativnih i televizijskih filmova, takođe snima eksperimentalne filmove i priprema video instalacije. Schmid je dobitnica više nagrada, a njeni su radovi prikazani na brojnim izložbama i međunarodnim festivalima, uključujući filmski festival Sundance, te festivale u Lokarnu, Nionu i San Francisku. Između ostalog, režirala je dokumentarne filmove DIVLJE ŽENE - NJEŽNE ZVIJERI, UPRKOS SVEMU, MAGIČNI MATTERHORN, TECHQUAIKACHI, ZEMLJA - MOJŽIVOT, igrane filmove SASTANAK NA SLIJEPO i IZA ZAKLJUČANIH VRATA, te kratki film HABIBI – LJUBAVNO PISMO.


Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala