Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – kratki film

Žiri Takmičarskog programa za kratki film 21. Sarajevo Film Festivala sačinjavaju:

MARION DÖRING
direktorica Evropske filmske akademije (Njemačka)

Marion Döring je u periodu od 1972. do 1975. studirala francuski i portugalski jezik na Univerzitetu u Meinzu, a od 1976. do 1979. je stažirala, a zatim i radila kao urednica u dnevnim novinama Fuldaer Zeitung i Hessisch/Niedersächsische Allgemeine. Između 1980. i 1985. Döring je radila kao samostalna novinarka u Berlinu, a od 1985. do 1888. kao ataše za štampu organizatora proslave 750 godina od osnivanja Berlina, i projekta Berlin - evropska prijestolnica kulture 1988. Sa Evropskom filmskom akademijom je povezana od njenog osnivanja 1988., prvo kao predstavnica za štampu Evropskih filmskih nagrada, zatim kao menadžerica projekata i publikacija Akademije, te od 1996. kao direktorica. Od 2004. godine radi i kao producent projekta dodjele Evropskih filmskih nagrada, od 2006. i kao izvršna direktorica kompanije EFA Produkcije gGmbH koja zajedno sa Evropskom filmskom akademijom producira projekt dodjele nagrada, a od 2012. istovremeno sa ostalim navedenim projektima radi i kao producentica projekta dodjele Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije.


UNA GUNJAK
rediteljka i montažerka (Velika Britanija)

Una Gunjak je rođena i odrasla u Sarajevu. Studirala je u Italiji a zatim u Velikoj Britaniji gdje je magistrirala filmsku montažu na National Film i TV School (Nacionalnoj školi za film i televiziju), nakon čega je radila primarno kao montažer drama i dokumentaraca, s vremena na vrijeme režirajuci reklame. Njen kratki film KOKOŠKA je pored prošlogodisnjeg Srca Sarajeva, osvojio Nagradu Evropske Filmske Akademije za najbolji kratki film, nakon što je premijerno prikazan u okviru programa Sedmica Kritike Cannes Film Festivala 2014, te na brojnim svjetskim festivalima uključujući Sundance Film Festival te New Films New Directors, u New Yorku. Trenutno razvija svoj prvi dugometražni film pri Cannes Cinefondation Rezidenciji.


ALICE KHAROUBI
direktorica Programa kratkometražnog filma Filmskog festivala u Cannesu (Francuska)

Alice Kharoubi je počela saradnju sa organizatorima Filmskog festivala u Cannesu po završetku studija komunikacija u Francuskoj i SAD-u. Inicijalno je radila za festivalski filmski market Marché du Film, a sada je direktorica Programa krakometražnog filma Court Métrage. Istovremeno radi kao selektor programa za kratki film Filmskog festival u Abu Dhabiju i Festivala Tous Ecrans u Ženevi, Švajcarska. Kharoubi je članica selektorskih komiteta i bila je članica žirija više filmskih festivala širom svijeta.


Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala