Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – igrani film

Žiri Takmičarskog programa za igrani film 21. Sarajevo Film Festivala sačinjavaju:

Predsjednik žirija

CĂLIN PETER NETZER
Reditelj (Rumunija)

Călin Peter Netzer rođen je 1975. godine u gradu Petrosani, Rumunija. Sa roditeljima je imigrirao u Njemačku 1983. godine da bi se godinu dana kasnije nastanio u Stuttgartu gdje završava osnovnu i srednju školu. Godine 1994. upisuje studij filmske režije na Univerzitetu za pozorište i fim u Bukureštu gdje 1999. godine stiče diplomu filmskog reditelja.

Njegovi kratki i dugometražni igrani film istog imena MARIA prikazani su na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta, a nagrađeni su na festivalu u Locarnu (Velika nagrada žirija i nagrada Srebreni leopard za glumce). Igrani film MARIA je 2003. godine nominovan i za nagradu Evropske filmske akademije. Netzerov naredni igrani film MEDAL OF HONOR je selektovan na više od trideset filmskih festivala, a osvojio je nagradu Srebreni Alexander na Filmskom festivalu u Solunu, kao i četiri nagrade na festivalima u Torinu, Majamiju, Duresu, Los Anđelesu i Zagrebu. Njegov treći igrani film CHILD’S POSE proglašen je najboljim filmom šezdesettrećeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, postavši prvi rumunski igrani film u istoriji koji je osvojio Zlatnog medvjeda. CHILD’S POSE je bio i najgledaniji film u rumunskim kinima u proteklih petnaest godina i zvanični rumunski kandidat za nagradu Oscar Američke filmske akademije za najbolji film na stranom jeziku.


DIANA BUSTAMANTE
Umjetnička direktorica Cartagena International Film Festivala (Kolumbija)

Diana Bustamante je rođena i odrastala je u Kolumbiji, a proteklih godina je predvodila aktivnosti na međunarodnoj popularizaciji kolumbijske kinematografije. Producirala je niz filmova, uključujući PUTOVANJA VJETRA (2009) Cire Guerra, koji je 2009. uvršten u program Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, i ZAMKA ZA GLUPOSTI Oscara Ruiza Navije koji je osvojio FIPRESCI nagradu na Filmskom festivalu u Berlinu, kao i filmove LA PLAYA Juana Andrésa Arangoa i LA SIRGA Williama Vege koji su premijerno prikazani u Cannesu 2012. godine u programima Un Certain Regard i Quinzaine des réalisateurs. Bustamante se 2013. godine vratila u Cannes sa kartkim filmom SOLECITO Oscara Ruíza Navia, a producirala je i njegov posljednji film LOS HONGOS koji je na Filmskom festival u Lokarnu osvojio nagradu žirija. Producirala je i posljednji film Jorgea Foreroa VIOLENCE koji je premijerno prikazan u program Forum Filmskog Festivala u Berlinu. Njen posljednji film LAND AND SHADE u režiji Cesara Acevedoa je osvojio nagradu Zlatna kamera ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu. Sa svojom kompanijom Burning Blue je producirala filmove poput filma LOS MEJORES TEMAS Nicolasa Pereda, REFUGEE Diega Lermana i CLIMAS Enrica Pereza.

Uporedo sa radom na produkciji filmova, uspostavila je odjel za film Caracol Televizije kojim je i upravljala od 2008. do 2012. godine. Od 2013. godine radi za Međunarodni filmski festival Cartagena de Indias (FICCI), a posao kreativne direktorice festivala preuzela je 2015.


ZRINKA CVITEŠIĆ
Glumica (Hrvatska, Velika Britanija)

Zrinka Cvitešić je rođena u Hrvatskoj 1979., a glumačku karijeru je započela u teatru već kao tinejdžerica. Nakon što je završila srednju muzičku školu i diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Cvitešić se pridružila glumačkom ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta. Nastupila je u brojnim teatarskim predstavama prije nego što će debitovati na televiziji u TV filmu VELIKO SPREMANJE. Za glavnu ulogu u filmu KONJANIK je dobila odlične kritike i nominovana je za nagrade za najbolju glumicu na festivalima širom svijeta. Za glavnu ulogu u filmu ŠTA JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA? je osvojila nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu Sarajevo Film Festivala , kao i nagradu Zlatna arena za najbolju glumicu festivala u Puli.

Za ulogu u filmu Jasmile Žbanić NA PUTU je nominovana za nagradu Srebreni medvjed filmskog festivala u Berlinu, a na Berlinaleu je i osvojila Shooting Stars nagradu. Cvitešić je 2010. godine nominovana za nagradu Evropske filmske akademije za najbolju evropsku glumicu, a godinu dana kasnije postala je i članica akademije. Za ulogu u filmu Mihaela Kezele MOJA LIJEPA ZEMLJA je osvojila Bernhard Wicki filmsku nagradu za najbolju glumicu. Na londonskoj teatarskoj sceni je debitovala ulogom u mjuziklu JEDNOM za koju je nagrađena West End pozorišnom nagradom, West End Frame nagradom i nagradom Oliver za najbolju ulogu u mjuziklu. Cvitešić trenutno živi u Londonu.


MIKE DOWNEY
Producent (Velika Britanija, Irska)

Mike Downey je producent i izvršni direktor produkcijske kompanije F&ME (Film and Music Entertainment). Producirao je više od 50 igranih filmova. F&ME je između ostalih radio na filmovima BIJELA MUNJA koji je finasiralo Vijeće za film Velike Britanije, MUŠKARAC X, SMRTNA STRAŽA Saula Metzsteina, koji je nominovan za nagradu Oscar Američke filmske akademije, i PRIJE KIŠE koji je osvojio nagradu Zlatni lav Filmskog festivala u Veneziji. Južnoafrički film ČOVJEKOV SIN na kojem je radio kao producent je, kao i BIJELA MUNJA, premijerno prikazan na Filmskom festivalu Sundance, dok je film ZALJUBLJENI POGLEDI otvorio Filmski festival u Veneziji. Downey je već dvanaest godina član upravnog odbora Evropske filmske akademije (pri čemu zadnje dvije godine služi kao zamjenik predsjedavajućeg), a poslovna škola MEDIA objavljuje njegove knjige “Priručnik za finansiranje filma – vodič za evropske producente.” Član je umjetničkog odbora Filmskog festivala u Puli, predsjednik Filmskog festivala u Motovunu i umjetnički savjetnik Filmskog festivala u Zagrebu. Downey blisko surađuje sa organizacijom Amnesty International kako bi na međunarodnim festivalima bila ustanovljena Amnesty International nagrada za ljudska prava, a također je angažovan i kao konsultant na programu za obnovu (filmske) infrastrukture na Balkanu Američke agencije za obnovu i razvoj (USAID). Downey je služio tri mandata kao član Vijeća britanske akademije za film i televiziju, te jedan mandat u Filmskom vijeću za dodjelu BAFTA nagrada. Član je odbora Zlatnim medvjedom nagrađivane (KARMEN) južnoafričke teatarske kompanije Isango.

Naročito je ponosan na činjenicu da je jedan od povjerilaca White Ribbon Fondacije, međunarodne humanitarne organizacije koja radi na iskorjenjivanju smrti žena pri porodu u zemljama u razvoju.


MAJA MILOŠ
Rediteljka (Srbija)

Maja Miloš je rođena 1983. u Beogradu, a 2008. godine je diplomirala filmsku i TV režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti. Učestvovala je u Berlinale talent kampusu 2005., a godinu dana kasnije je pohađala školu dokumentarnog filma pri Institutu La Femis u Parizu. Tokom studija je režirala jedanaest kratkih i dokumentarnih filmova od kojih su mnogi osvojili nacionalna i međunarodna priznanja. Njen prvi dugometražni igrani film KLIP iz 2012. godine je osvojio brojne nagrade, uključujući nagradu Tigar Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. Bila je članica žirija na brojnim festivalima, uključujući međunarodne filmske festivale u Karlovim Varima (2013) i Rotterdamu (2014). Prošle je godine počela raditi na katedri za filmsku i TV režiju Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu.


Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala