Navigacija

Objave

Odabrani učesnici programa Talents Sarajevo 2015.

Talents Sarajevo 2015. ugostit će perspektivne glumce, režisere, direktore fotografije, filmske kritičare, producente i scenariste iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza. Njih ukupno 71 učestvovaće u sedmici predavanja, interaktivnih panel diskusija, treninga te sadržaja namijenjenih njihovom profesionalnom umrežavanju.

Obrazovna platforma Sarajevo Film Festivala, nastala sa ciljem povezivanja mladih filmskih autora iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, osnovana je 2007. godine u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents. 

U proteklih osam godina, Talents Sarajevo je izrastao u regionalni centar za trening, upoznavanje i razmjenu ideja budućih filmskih stvaralaca. Osim što povezuje mlade filmaše međusobno, ova platforma ima za cilj predstaviti im rad etabliranih profesionalca, informisati ih o savremenim tokovima u filmskoj industriji i umjetnosti te ih približiti regionalnoj i međunarodnoj filmskoj sceni.

Šestodnevni program, posebno osmišljen i namijenjen regionalnim filmskim nadama, kao i prisustvo renomiranih filmskih stručnjaka u svojstvu mentora i predavača Talents Sarajeva, razlog su evidentnog porasta interesovanja talenata za učešće u programu. O tome najbolje svjedoči rekordan broj pristiglih aplikacija na konkurs - 320. Od zastupljenih polja djelovanja, u najbrojnije aplikante spadaju režiseri sa 164 pristigle prijave.

Očigledan je porast interesovanja i za učešće u programskom segmentu Pack&Pitch koji bilježi skok sa 19 na 55 prijava. Ova programska cjelina namijenjena je režiserima i producentima, koji imaju priliku da, pod stručnim mentorstvom, nauče kako analizirati i pripremiti svoje projekte za pisane i usmene prezentacije pred žirijem, kolegama i profesionalacima iz filmske industrije. Pored Pack&Pitch-a, novonastala interdisciplinarna radionica pod nazivom Film Stage Studio, privukla je interes scenarista i režisera da prijave dijaloške scene za potrebe treninga, baziranog na iskustvu procesa, u kojem će sudjelovati odabrani broj učesnika svih polja djelovanja zastupljenih programom Talents Sarajevo.

U posljednje tri godine zemlje sa najvećim brojem aplikacija jesu Rumunija, Turska, Srbija, Hrvatska i Grčka. Shodno prijavama, ovih pet zemalja donosi najveći broj učesnika. Reputacija koju nosi novi rumunski val, grčka kinematografija apsurda te probuđen interes za filmsko djelovanje i inovativnost u filmskom izrazu nove generacije autora susjednih zemalja, nalazi odjeka u pojačanom interesu mladih filmskih predstavnika ovih zemalja za učešće u programu Talents Sarajevo. Prosječna dob učesnika Talents Sarajeva u posljednje tri godine je 28-29 godina.


LISTA UČESNIKA 

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021