Navigacija

Objave

Odabran žiri i konkurencija studentskih ostvarenja programa Bh. film

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine finalizira pripremu programa Bosanskohercegovačkog Film Festivala koji se održava u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom od 14. do 22. augusta. Ove godine bit će održan jubilarni 10. festival koji je posvećen promociji bosanskohercegovačke kinematografije i filmskih autora iz BiH.

U okviru ovog programa održava se i Studentski program koji je takmičarskog karaktera, a već četvrtu godinu dodjeluju se tri nagrade: Nagrada za najbolji bh. studentski film, Specijalna nagrada žirija i Specijalno priznanje žirija.

O tome koja tri filma će dobiti nagrade u selekciji studentskih filmova na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu odlučit će rediteljica Mirna Dizdarević, producent Adis Đapo, te reditelj Mladen Đukić.

Mirna Dizdarević je diplomirala režiju na Sarajevo Film Academy. Njen film ISKUPLJENJE je na prošlom BH. Film Festivalu osvojio Nagradu za najbolji bh. studentski film, nakon čega je prikazan na brojnim drugim filmskim festivalima. Adis Đapo je producent iz Sarajeva koji je, između ostalog, bio izvršni producent filmova DJECA (Aida Begić), EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA (Danis Tanović) i producent filma SA MAMOM (Faruk Lončarević). Mladen Đukić predaje animirani film na Akademiji umjetnosti u Banjaluci i vlasnik je produkcijske kuće Aeon. Mladenov magistarski film POSLJEDNJI POGLED premijerno će biti prikazan tu okviru ovogodišnjeg BH. Film Festivala.

U takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg studentskog programa odabrano je 14 filmova sa četiri filmske akademije:

2000 KILOMETARA, Saša Karanović, Akademija umjetnosti Banja Luka
AUTOREFLEKSIJA, Nedim Alikadić, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo
BIĆE ŠTA BUDE, Esma Sarić, Sarajevo Film Academy
BIKE LIVING IN TIRANA, Emin Hajrić, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo
IMPERATIV, Jelena Ilić Todorović, Akademija umjetnosti Banja Luka
IZ DANA U DAN, Dragan Daničić, Akademija umjetnosti Banja Luka
NO WORDS, Anja Kavić, Akademija umjetnosti Banja Luka
NORA, Amina Huseinčehajić, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo
OBILIĆI, Ana Stanarević, Akademija umjetnosti Banja Luka
PANTA REI, Katarina Živanović, Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti Bijeljina
SVAKODNEVICA, Igor Đurović, Akademija umjetnosti Banja Luka
VEJDA, ZAČARANI SVIJET VILA, Julia Klier, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo
WOYZEK, Adi Selimović, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo
ŽIVELA SAM I JA TEBE, Aleksandar Čečavac, Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti Bijeljina

Izvan konkurencije bit će prikazano još 10 filmova studenata magisterija i doktorata na Film Factory.  Studentski program BH Film Festivala postao je najvažnija platforma za promociju studentskih filmova bosanskohercegovačkih filmskih škola, a nagrađenim studentima su ove nagrade koristile su kao odskočna daska za dalji festivalski život i uspjeh filmova, kao i podstrek za dalji profesionalni rad.

Udruženje filmskih radnika BiH će u okviru ovog programa prikazati sve producirane profesionalne filmove nastale tokom prošle godine, a nakon svake projekcije bit će održan susret i razgovor sa autorima filmova. Tokom Festivala, Udruženje će dodijeliti i svoje godišnje nagrade “Ivica Matić” istaknutim filmskim radnicima, te organizirati i niz drugih filmskih susreta.

 
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone