Navigacija

Objave

Gala projekcija filma "1989"

Povodom 25. godišnjice pada Berlinskog zida, Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point imaju zadovoljstvo biti dijelom panevropske simultane gala projekcije dokumentarnog filma “1989” danskog reditelja Andersa Østergaarda, nominiranog za Oskara 2008. godine za dokumentarni film "Burma VJ" i mađarske ko- rediteljice Erzsébet Rácz.

Filmska publika u čak dvadeset evropskih gradova, uključujući i Sarajevo, u srijedu 5. novembra, imat će jedinstvenu priliku uživo pratiti otvaranje najvećeg festivala dokumentarnog filma u Skandinaviji - CPH:DOX - Copenhagen International Documentary Film Festival, i to svjetskom premijerom Østergaardovog novog filma te putem video-linka sudjelovati u Q&A i panel diskusiji nakon projekcije. 

Anders Østergaard i ko-rediteljica Erzsébet Rácz istraživačkim pogledom osvrću se na godinu pada Berlinskog zida te dokumentiraju događaje koji su se odigrali u Mađarskoj kao uvod u dramatične promjene koje će uslijediti u novembru 1989. godine. Reditelj oživljava događaje odvodeći publiku duboku u tajne sobe za sastanke ondašnjih političara kombinacijom intervjua, 'svjedočanstava', arhivske građe te rekonstrukcijom stvarnih scena i dijaloga. Opisan kao politička drama, film “1989” hronika je pada Željezne zavjese, počevši od odluke tadašnjeg mađarskog premijera Miklósa Németha o napuštanju ogromnog i skupiog državnog graničnog aparata ukidanjem njegovog financiranja iz budžeta te otvaranjem mađarskih granica prema Zapadu. 

Film će predstaviti američki ekonomist i politički savjetnik Jeremy Rifkin i talijanska novinarka i politička analitičarka Loretta Napoleoni. Nakon projekcije jedan od glavnih protagonista filma Miklós Németh govorit će o historijskim događajima prikazanim u filmu te vlastitoj ulozi u njima. Na temu aktuelnog trenutka u kojem se Evropa nalazi na panel diskusiji govorit će bivši danski premijer Poul Nyrup Rasmussen i prorektorica Univerziteta u Kopenhagenu te bivša ministrica za klimu i energiju Lykke Friis. 

Stoga Vas sa zadovoljstvom pozivamo da nam se 5. novembra pridružite u kinu Meeting Point s početkom u 20.00 sati i budete dio ovog jedinstvenog panevropskog filmskog projekta!

Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 5 KM, dok će na dan projekcije iznosti 7 KM. Za penzionere, studente i srednjoškolce cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 3 KM, a na dan projekcije 4 KM.

Ulaznice možete kupiti u Caffeu Meeting Point (Hamdije Kreševljakovića 13; radno vrijeme ponedjeljak-subota od 8.00-23.00, nedjeljom od 11.00 do 23.00 sata).

Ako želite postaviti pitanje na panelu te sudjelovati u raspravi, molimo Vas da koristite hashtag #cphdox1989 na Twitteru ili pošaljete SMS poruku s pitanjem na broj +45 3013 2737.

„Ovo je film o najvećem i zasigurno najradosnijem događaju u mom životu. Pad Berlinskog zida promijenio je Evropu i svijet: diktature na svim kontinentima rušile su se jedna za drugom kao izravan ili neizravan rezultat 1989. godine. No, gdje se pojavila prva pukotina u zidu? Bio sam zapanjen otkrićem da je pukotina bila rezultat spontanog čina dvojice muškaraca koji će svojim činom promijeniti tok istorije“, izjavio je reditelj filma Anders Østergaard. 

 
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije