Navigacija

Objave

Gala projekcija filma "1989"

Povodom 25. godišnjice pada Berlinskog zida, Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point imaju zadovoljstvo biti dijelom panevropske simultane gala projekcije dokumentarnog filma “1989” danskog reditelja Andersa Østergaarda, nominiranog za Oskara 2008. godine za dokumentarni film "Burma VJ" i mađarske ko- rediteljice Erzsébet Rácz.

Filmska publika u čak dvadeset evropskih gradova, uključujući i Sarajevo, u srijedu 5. novembra, imat će jedinstvenu priliku uživo pratiti otvaranje najvećeg festivala dokumentarnog filma u Skandinaviji - CPH:DOX - Copenhagen International Documentary Film Festival, i to svjetskom premijerom Østergaardovog novog filma te putem video-linka sudjelovati u Q&A i panel diskusiji nakon projekcije. 

Anders Østergaard i ko-rediteljica Erzsébet Rácz istraživačkim pogledom osvrću se na godinu pada Berlinskog zida te dokumentiraju događaje koji su se odigrali u Mađarskoj kao uvod u dramatične promjene koje će uslijediti u novembru 1989. godine. Reditelj oživljava događaje odvodeći publiku duboku u tajne sobe za sastanke ondašnjih političara kombinacijom intervjua, 'svjedočanstava', arhivske građe te rekonstrukcijom stvarnih scena i dijaloga. Opisan kao politička drama, film “1989” hronika je pada Željezne zavjese, počevši od odluke tadašnjeg mađarskog premijera Miklósa Németha o napuštanju ogromnog i skupiog državnog graničnog aparata ukidanjem njegovog financiranja iz budžeta te otvaranjem mađarskih granica prema Zapadu. 

Film će predstaviti američki ekonomist i politički savjetnik Jeremy Rifkin i talijanska novinarka i politička analitičarka Loretta Napoleoni. Nakon projekcije jedan od glavnih protagonista filma Miklós Németh govorit će o historijskim događajima prikazanim u filmu te vlastitoj ulozi u njima. Na temu aktuelnog trenutka u kojem se Evropa nalazi na panel diskusiji govorit će bivši danski premijer Poul Nyrup Rasmussen i prorektorica Univerziteta u Kopenhagenu te bivša ministrica za klimu i energiju Lykke Friis. 

Stoga Vas sa zadovoljstvom pozivamo da nam se 5. novembra pridružite u kinu Meeting Point s početkom u 20.00 sati i budete dio ovog jedinstvenog panevropskog filmskog projekta!

Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 5 KM, dok će na dan projekcije iznosti 7 KM. Za penzionere, studente i srednjoškolce cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 3 KM, a na dan projekcije 4 KM.

Ulaznice možete kupiti u Caffeu Meeting Point (Hamdije Kreševljakovića 13; radno vrijeme ponedjeljak-subota od 8.00-23.00, nedjeljom od 11.00 do 23.00 sata).

Ako želite postaviti pitanje na panelu te sudjelovati u raspravi, molimo Vas da koristite hashtag #cphdox1989 na Twitteru ili pošaljete SMS poruku s pitanjem na broj +45 3013 2737.

„Ovo je film o najvećem i zasigurno najradosnijem događaju u mom životu. Pad Berlinskog zida promijenio je Evropu i svijet: diktature na svim kontinentima rušile su se jedna za drugom kao izravan ili neizravan rezultat 1989. godine. No, gdje se pojavila prva pukotina u zidu? Bio sam zapanjen otkrićem da je pukotina bila rezultat spontanog čina dvojice muškaraca koji će svojim činom promijeniti tok istorije“, izjavio je reditelj filma Anders Østergaard. 

 
„Luksemburg, Luksemburg“ Antonija Lukiča dobitnik Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije
Darujemo za praznike: Golden Card paketi po sniženim cijenama
Edukativni program za mlade kritičare u okviru Mreže festivala Jadranske regije
Primirje odmah! Sloboda svim taocima odmah!
Evropski filmski klub počeo s radom, sudjelovali i mladi iz Sarajeva