Navigacija

Objave

Saradnja sa programom Filmskog festivala u Cannesu – Cinéfondation

Tokom narednog izdanja festivala, četiri nagrađena filma iz selekcije Cinéfondation 2014 će biti prikazana u okviru sarajevskog programa Kratki film.

Ovaj događaj obilježava prvu godinu saradnje sa priznatim programom Filmskog festivala u Cannesu, posvećenog mladim i talentovanim filmskim autorima koji dolaze iz filmskih akademija širom svijeta. Sarajevska publika će imati ekskluzivnu priliku da iz prve ruke pogledaju selekciju kratkih i srednje dugih filmova od nekih od najobećavajućih talenata na počecima njihovih profesionalnih karijera.

Direktor Cinéfondationa Georges Goldenstern će lično najaviti filmove-pobjednike, i, zajedno sa dobitnicom prve nagrade Cinéfondationa, Annie Silverstein, učestvovat će u razgovoru sa publikom, te će podijeliti iskustva sa učesnicima Talents Sarajevo.
 
Za ovu priliku, Georges Goldenstern je izjavio: "Cinéfondation podržava talente u nastajanju i priznaje njihov rad kroz selekciju kratkih filmoa i l’Atelier program u Cannesu, te kroz četvoromjesečni program "Résidence" u Parizu. Predstavljanje ovih kratkih filmova nagrađenih od strane žirija čiji je predsjednik Abbas Kiarostami će tako dati režiserima novu vidljivost na Sarajevo Film Festivalu."

Stvorena 1998. i posvećena potrazi za novim talentima, selekcija Cinéfondation je dio Zvanične selekcije Filmskog festivala u Cannesu, gdje su odabrani filmovi predstavljeni Cinéfondationu i žiriju programa kratkog filma, koji dodijeljuje nagradu za najbolja tri filma na službenoj ceremoniji.

Svake godine više od 1600 studentskih filmova stigne u Cinéfondation, što je svjedočanstvo raznolikosti i dinamizma mlade međunarodne kinematografske kreacije. Od 1998., odabrano je više od 250 filmova iz 90 filmskih škola širom svijeta.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program